söndag 29 augusti 2010

Lyckan att få vara med

Jag var till Hjo på Hjärt-och Lungsjukas förening i Hjo-Ti-Borgs 10 års jubileum. Jag måste säga att föreningarna i gamla skaraborg är ett segt släkte. Föreningen hade samlat alla urklipp från starten samt många foton från omväxlande aktiviteter, det var en intressant pärm att titta i. Ha nu de två sista åren så fanns alla bilder på datorn förståss. Hoppas andra föreningar tar till sig nyttan av en sådan historik. Nu tillbaka till att skaraborgarna är sega. På de bilder som fanns från starten var nästan alla som deltog i går med. Det var samma representanter som år 2000 från Skövde, Norra Skaraborg (Mariestad), Falköping, Hjo. Lidköping hade bytt och så de nya föreningarna som bara är två år Skara och Tidaholm.
Vi var välkomna till Stampes kvarn lite utanför Hjos centrum. Det bjöds på förfriskningar och tipspromenad med tonvikt på Riksförbundet. Tyvärr var kunskapen om förbundet lite skral, men en fick ihop 10 rätt och flera låg på 7 rätt. Vi satt bänkade i ett gammalt sädesmagasin, skulle jag tro. En härlig miljö, om än lite småruggigt då det regnade och var få + grader ute. Så småningom fick vi bänka oss i den gamla kvarnen som hade drivits av vatten i en bäck som rann utanför. Det var både kvarnstenar för att mala govt mjöl och kvarn för finmalet mjöl. I det härliga kvarnhuset fick vi avnjuta en middag som bestod av fisk eller kött, vad vi önskade. Maten smakade ypperligt och all c:a 70 gästerna var mätta och glada när de återkom till magasinet. Ordförande i föreningen, Kerstin, berättade om föreningens historia. Det framkom att trots de är en liten förening, har de haft och har mycket aktiviteter. Så var det dags för de inbjudna gästerna att framföra sina gratulationer. Från Riksförbundet var det ett diplom och 1000 kr samt en liten blombukett, Västra Götalands Länsförening var nästa, bok och blommor. Därefter kom alla lokalföreningarna i gamla Skaraborg, Alla kom med en liten sak och blommor. Strax innan det hela var slut så förklarade v. ordf. att de hade gjort det enkelt för att spara pengar, och hade också beslutat att inte ge några förtroendevalda några blommor. De arbetade lika bra alla så det fanns ingen som skulle sticka ut. Men en ville de ge en blomma, och här kom sparsamheten in igen, de tog en bukett av de som föreningen fått och gav det till en mycket trogen medlem. Han var 97 år och jag lovar han såg inte ut att vara mer än 70 höhst. Under tiden som samkvämet höll på, med start klockan 14.00 så fanns det underhållning i fprm av dragspelsmusik av Durbälgarna från Lidköping. Det var ett munspel, en bas, en gitarr och sex durspel. Där fanns munspel med 4 hål och ett durspel med 8 knappar.
Jag tackar för en trevlig kväll i en annorlunda miljö. Regnet öste ner när jag åkte dit och det hade inte slutat när jag c:a 5 timmar senare och körde hem. Men det var mest uppehåll i Hjo, kanske det berodde på Vättern.

1 kommentar:

Gunilla Dahl sa...

Du skriver att kunskapen om förbundet är skral. Och jag kan inte annant än hålla med dig. Jag fick reda på att förbundet fanns på sista teorilektionen på KOL-skolan eftersom Marianne Egehult kom och informerade om förbundet och föreningarnas verksamhet.

Dessutom har jag träffat fler som tror att de är med hos oss i Hjärt- och lungsjuka, medan dom i själva verket är med i Hjärt- och lungfonden!
Kram
Gunilla